sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Eläköön haiseva vauva!

Aloitin Tyyne-koiran kanssa syyskuussa tunnistusjälkiharjoittelun. Olemme mukana Suomen Pelastuskoiraliiton pilottihankkeessa, jossa liittokouluttajat yhdessä poliisin edustajan kanssa kouluttavat peko-yhdistyksien kouluttajia, jotka sitten kouluttavat yhdistyksissä koirakoita. Olemme siis osa koe-eläintoimintaa. Laji ei sinällään ole kovin uusi, mutta meillä ei ole siitä kokemusta ollenkaan.

Harjoittelu aloitetaan (kaikelle kansalle järkiperäisesti selitettynä ja lyhennettynä) ottamalla hajunäytteitä ihmisistä vanulapuille ja pistämällä niitä sitten lasipurkkeihin, joista koirat käyvät sniffailemassa juuri sen annetun lähtöhajun kanssa identtisen hajun. Helppoa ja yksinkertaista. Tai sitten ei.

Tyyne harjoittelee vielä ihan alkeita ja ylipäätään opettelee ihan vaan elämässään koulutustekniikoita ja arjen asioita, mutta meillä on ryhmässämme jo pidemmälle ehtineitäkin koirakoita. Jossain vaiheessa nämä pidemmälle ehtineet koirat kohtasivat ongelmia. Ne eivät vain tajunneet, että se juuri kyseinen haju oli purkissa. Niinpä minä pienessä päässäni pohdin, että jospa kokeiltaisiin vähän erilaista lähestymistä.

Vauva. Vauva haisee vähän eriliaselta kuin aikuinen, jo hieman kulahtanut ihminen. Vauva on tuore ja freesi. Niinpä löysin itseni tunkemasta vanulappuja poikamme paidan alle. Lisäksi otin varman päälle ja pyyhiskelin kalastuspihtien päässä olevilla vanulapuilla vielä poikamme kaulaa, niskaa ja korvien taustoja. Kalastuspihdeillä siksi, että en tietenkään saa itse koskea näytteisiin, koska silloin sekottaisin omaakin hajuani vanulappuihin. Ja arvatkaapa mitä? No se toimi!

Koira, joka oli niin innoissaan, ettei oikein jaksanut tai kyennyt keskittymään haisteluun, jaksoikin keskittyä vauvan hajuun. Tällä tavoin se pääsi ongelmansa yli ja erottelee nykyään myös ihan tylsien aikuistenkin hajuja. Myönnettäköön, että ehkä asia ei ollut ihan noin mustavalkoinen ja tällä kyseisellä koiralla on myös äärimmäisen taitava ohjaaja, mutta koska se oli MINUN RAKKAAN POIKANI hajunäyte, niin tietysti haluan äitinä uskoa, että MINUN RAKAS POIKANI ratkaisi tämänkin asian. Eilisissä treeneissä vaihtelimme hajuja, ja minä sain kolme hajunäytettä, koska minulla oli tarjota vaihtariksi sitä kaikkien haluamaa vauvaa. Tulvahti ihan muistot lapsuudesta mieleen, kun keräiltiin kiiltokuvia ja vaihdeltiin niitä.

Mutta ihan oikeasti, vauvathan haisevat erilaiselta. Siksi lapsi-koira -arkeni on usein aikamoista treenikassien ja hoitolaukkujen  pakkaamista. Lapsi käy mukanani lenkkien lisäksi hakutreeneissä ja rauniotreeneissä. Raunioilla olen jopa laittanut lapsen turvaistuimessaan vanhaan autoon istumaan ja antanut koirien etsiä hänet. Ovet ovat olleet suljettuina ja minä olen haukkana valvonut tilannetta etäämmältä, mutta kuitenkin näköyhteyttä pitäen. Treeneissä ei vahingoiteta lapsia. Silloin tällöin sulloudumme yhdessä piiloon, joko sylikkäin tai lapsi Manducaan köytettynä. Lapsi höpöttelee niitä näitä ja innoissaa kuuntelee lähestyvän kulkusen ääntä. Suurimmalla osalla koirista kun on etsintäliiveissään kulkunen, jotta ohjaaja kuulee koiransa etenemisen.

Olen onnekas, sillä omassa yhdistyksessäni, Espoon seudun pelastusalan yhdistyksen Pelastuskoiraosastossa, eli tuttavallisemmin, Espyssä, lapseen suhtaudutaan avoimesti ja jopa innoissaan. Siksi hullu koiranainen voi harrastaa koiriensa kanssa myös niinä päivinä, kun hoitoapua ei ole saatavilla. Valitettavaa, mutta totta, myös lapsia katoaa ja heitä etsitään, joten luonnollisesti heidän etsimistään pitää myös harjoitella.

Olkoon tämä teksti rohkaisuksi kaikille vähän hulluille koiranaisille. Elämä ei lopu lapsen saantiin. Ehkä muuttuu aika tavalla, vaatii suunnitelmallisuutta ja ennakointia, mutta rikastuttaa myös omaa elämää aika tavalla. Ja mikä tärkeintä, omat hermoni ovat kasvattaneet venymistään kuluneen yhdeksän kuukauden aikana enemmän kuin elämässäni koskaan ennen.

Siispä, eläköön haiseva vauva! Joka juuri parahiksi heräsi päiväuniltaa, kun sain tekstin valmiiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti